Baklava recept
Ontdek de kunst van het bakken met ons eenvoudige recept voor zelfgemaakte baklava! Gevuld met een rijke mengeling van gehakte noten en subtiele kaneelsmaak, omhult dit filodeegdessert je smaakpapillen in pure verrukking. Het goudbruin bakken in combinatie met de zoete honing- en kaneelsiroop creëert een perfecte balans tussen knapperigheid en zachtheid.

Ingrediënten:
Voor de vulling:
- 250 g gemengde gehakte noten (pistachenoten, walnoten, amandelen)
- 1/4 kop suiker
- 1 theelepel kaneelpoeder
Voor deeg:
- 1 pak filodeeg (ontdooid volgens de instructies op de verpakking)
- 1 kop gesmolten boter
Voor de siroop:
- 1 kop suiker
- 1/2 kop water
- 1/2 kop honing
- 1 kaneelstokje
- Schil van 1 citroen

Baklava, een kunstwerk van zoetheid en delicaat genot.
Instructies:
- Voorbereiding van de Notenvulling:
- Meng de gehakte noten, suiker en kaneelpoeder in een kom. Zet opzij.
- Voorbereiding van de Siroop:
- Meng suiker, water, honing, kaneelstokje en citroenschil in een steelpan. Breng aan de kook en laat het 10-15 minuten sudderen, tot het een lichte siroopachtige consistentie heeft. Verwijder kaneelstokje en citroenschil. Laat het afkoelen.
- Voorbereiding van het Filodeeg:
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een bakvorm in met gesmolten boter.
- Plaats een vel filodeeg in de bakvorm en bestrijk met gesmolten boter. Herhaal dit proces met 5-6 vellen filodeeg.
- Toevoegen van de Notenvulling:
- Strooi een deel van de notenvulling over het filodeeg. Bedek met een vel filodeeg en bestrijk met boter. Herhaal dit proces totdat alle notenvulling is gebruikt.
- Afwerking van de Baklava:
- Snijd de baklava in vierkante of ruitvormige stukken met een scherp mes. Bak in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten of tot het goudbruin en knapperig is.
- Siroop Toevoegen:
- Haal de baklava uit de oven en giet de afgekoelde siroop over de hete baklava. Laat het even intrekken zodat de baklava de siroop goed absorbeert.
- Serveren:
- Laat de baklava volledig afkoelen voordat je de stukken definitief snijdt en serveert. Geniet van je zelfgemaakte baklava!
Dit recept biedt een heerlijke zelfgemaakte baklava-ervaring. Experimenteer gerust met noten en siroopsmaken om het aan te passen aan jouw voorkeuren. Veel bakplezier!